תמ"א 38 - מי מפחד מהתחדשות עירונית...

נותנים לכם, לא תיקחו?
תארו לכם מצב בו אתם עובדים כל החיים ולא מצליחים לחסוך כמה אלפי שקלים לחופשה בחו"ל, או למשל, לשדרג את הבית או להרחיב בעוד חדר. האם זה חלום או מציאות?
עכשיו תארו לכם מצב שבו מגיע יזם או חברה שרוצה לתת לכם מתנה גדולה, מתנה שלא תקבלו גם בעמל של שנים רבות, האם תסרבו למתנה שכזו, או האם יש לכם סיכוי גדול יותר לזכות בלוטו או פשוט לקבל את המתנה?
בואו נבחן את הנושא:
בישראל ישנו רוב של מבנים ישנים הנמצאים בסכנה של נזק ממשי בזמן רעידת אדמה לא עלינו. החשש מאסון שעלול להתרחש בזמן לא צפוי, הוביל את ההמועצה הארצית לתכנון ובניה ליזום תוכנית רחבת היקף לטיפול בסכנה העלולה להתרחש כתוצאה מרעידות אדמה בישראל הקטנה.
המבנים הישנים לא עומדים בתקנים ובתקנות התכנון והבניה המתעדכנים בהתאם להתחדשות הטכנולוגית ובהתאם לצורכי הבטיחות שחייבים לבוא לידי ביטוי במבנים חדשים. כתוצאה מכך נוצרה תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים בפני רעידות אדמה וכינויה - תמ"א 38.
התוכנית מאפשרת חיזוק של מבנים ישנים בצורה כזו שלא יהיה צורך להרוס את המבנה, אלה הפוך, ישפרו ויחזקו את המבנה על יסודותיו. מכיוון שחלק גדול מהמבנים בישראל נבנה לפני שנת 1980, הם לא עומדים בדרישות התקן הישראלי - ת"י 413 הדן בעמידות מבנים במקרה של רעידת אדמה.
אז למה לא עושים זאת בכל המבנים?
מחד, העלויות של חיזוק מבנה הן גבוהות עד כדי כך שהממשלה לא יכולה לשאת את העול על כתפיה. מאידך, הממשלה לא יכולה להשיט את העלויות הכרוכות בכך על דיירי המבנים, שהריי גם הם לא יוכלו לעמוד בדרישות הכלכליות הכרוכות בכך.
אז איך עושים תמ"א 38?
ממשלת ישראל הקימה מנגנון מיוחד למימון פרוייקטים של תמ"א 38 ע"י כך שהיא מעניקה זכויות בניה נוספות לכל יזם ו/או קבלן בניין שירצה לקדם פרוייקט כזה במבנה ישן ולא מעודכן, ומכאן שנבנה מנגנון תמריצים שנועד לעודד יזמים ליישום חיזוק מבנים כאלו. כמו כן, נבנה מנגנון שנועד לקצר את ההליכים בבואו של היזם / קבלן לבקש היתר לבניית קומות נוספות במבנה בתמורה לחיזוקו בהתאם לדרישות התקן הישראלי. במצב דברים זה, המנגנון נועד דווקא לעודד את הדיירים ובעלי הבתים שהמבנים בבעלותם, אם הבלעדית ואם המשותפת לקדם את חיזוקו של המבנה ושדרוג המבנה כולו.
אז נותנים לכם, לא תיקחו?
מכיוון שרוב בעלי המבנים לא יכולים לעמוד בדרישות הכלכליות הכרוכות בחיזוק המבנה, המנגנון נותן בידם של בעלי המבנים כלי שאין שני לו בכל העולם. בעלי המבנים יכולים להעביר את זכויות הבניה לקומות נוספות לקבלן בניין שאיננו הבעלים של המבנה, ובתמורה לזכויות אלו, הקבלן יחזק את המבנה מבלי שדייריו ישאו בנטל כלכלי כלשהו בגין הביצוע.
אז מה התמורה?
ברוב המקרים, עבור בניה של 2.5 קומות, הקבלן / היזם יתנו לבעלי המבנה כמה דברים:
1 - חיזוק המבנה כולו
2 - בד"כ אם הדבר מתאפשר הוספה של חדר ממ"ד לכל דירה
3 - בד"כ אם הדבר מתאפשר, אף בניית מרפסת שמש לכל דירה
4 - הוספת מעלית לכל בניין
ארבעת המתנות האלו יקרות מפז עבור אוכלוסיה גדולה בישראל ואלו ניתנות בתמורה לזכויות בניה בלבד, למעשה, לא תשלמו עבור הביצוע אפילו לא שקל אחד.
מה האינטרס?
מתנות כאלו אינן מובנות מאליהן והן משרתות אינטרסים של שני הצדדים; הקבלן יזכה להרוויח ממכירת הדירות שיבנה, ואילו ערכן של הדירות הקיימות עשוי לעלות באחוזים ניכרים, מה שיוצר רווח נקי לכל דייר שבבעלותו דירה בבניין. רווח כזה בהליך של שנתיים שלוש הוא אדיר. מתנה כבר אמרנו?
רוצים להתחיל בהליך ולא יודעים איך?
תנו לנו לעזור לכם,
אם אתם יושבים בוועד הבית של בניין הזקוק לחיזוק או אם אתם דיירים שרוצים לקדם כזה פרוייקט הנותן לכם מתנה גדולה כזו, ואתם רוצים לקבל את המתנות האלו ואף לעזור לדיירי הבניין לקבל אותן, צרו עימנו קשר ואנחנו נמצא עבורכם את הקבלן הנכון ביותר לביצוע המשימה.
במקביל, נבצע פעולות הסברה הממחישות את הייתרונות של גיוס קבלן איכותי, כזה שעומד בדרישות הבנקים ושיבצע את הפעילות בליווי בנקאי כדי להבטיח לכם את התמורה והבטחונות הנדרשים להגנה על זכויותיכם.
חשוב לדעת:
כדי לקדם כזה הליך וכדי לשכנע קבלן חזק כלכלית, יהיה עלינו להחתים את הדיירים כולם על מסמך המעיד על רצונם בשינוי המבורך.